funkcja kwadratowa prosze o pomoc
black: Dany jest trójmian kwadratowy f(x)=ax2+bx+c.
a) Dla a =2, b=4, c=−5wyznacz największą i najmniejszą wartość tego trójmianuw przedziale
<−3,2>
b) Wyznacz wzór tego trójmianu w postaci iloczynowej, jeśli wiadomo, że ma on miejsca zerowe x
1=−3 x 2=4, a do jego wykresu należy punkt A=<2,−20>
do pkt a)wartość najmniejsza wyszła mi −7 dla x=−1
wartość największa 9 dla x=2
mam nadzieje że to jest dobrze
natomiast mam kłopot z punktem b) prosze o pomoc i z góry dziękuję
1 sty 16:52
max:
w a) f( 2) = 11 bo 16 −5 = 11 ( a nie 9 jak podałeś)
b) postać iloczynowa:
y= a( x+3)( x−4) i A( 2, −20)
podstawiając za x= 2 i y= −20 i wyznaczamy "a"
5a *(−2)= −20 => a = 2
to trójmian: y = 2( x+3)(x −4)= 2x2 −2x −24
1 sty 17:04