funkcja kwadratowa
wera11: Dla jakich wartości parametru m równanie x2+mx+2=0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste
takie że, x12 − x22=x14 − x24
28 mar 08:10
Janek191:
Δ = m2 − 8 > 0
x1 ≠ x2
x12 − x22 = x14 − x24
x12 − x22 = (x12 − x22)*(x12 + x22) / : ( x12 − x22)
1 = x12 + x22
oraz
(x1 + x2)2 = x12 + 2 x1*x2 + x22 ⇒ x12 + x22 = (x1 +x2)2 − 2x1*x2
czyli mamy równość
(x1 + x2)2 − 2 x1*x2 = 1 − dalej wzory Viete'a
28 mar 08:19
Benny: Czy to zadanko z matury z poprzedniego roku?
28 mar 10:49
ZKS:
Dlaczego jest dzielone przez x1 + x2?
28 mar 11:25
Janek191:
Podobne zadanie − patrz matura rozszerzona maj 2015 r. z.13
28 mar 13:40
Janek191:
Należy podzielić obustronnie przez x1 − x2 .
28 mar 13:42