Ilość pierwiastków rzeczywistych w zależności od parametru
gielczunator: (x2+1)/(m2x−2m) + 1/(mx−2) = x/m
Wyznaczyć liczbę pierwiastków rzeczywistych w zależności od wartości parametru m.
Po przekształceniu otrzymałem (1−m)x2 + 2x + 1 + m = 0 (dobrze?)
Doszedłem do tego, że jeśli m=1 to jedno rozwiązanie = −1
Δ wyszła mi 4m2
więc Δ < 0 niemożliwa, Δ = 0 też bo z warunków na początku mamy m≠0, w takim razie Δ>0 dla
ustalonej dziedziny i teraz co, zawsze dwa rozw. dla m ≠ {0, 1} ?
Bo jeszcze z treści wychodzi, że m≠ 2/x i nie wiem czy to na coś wpływa?
27 mar 22:27
Godzio: To zadanie wymaga trochę więcej roboty ...
27 mar 22:38
gielczunator: mógłbym prosić o wskazówki?
27 mar 22:44
Metis: Zacznij od dziedziny
27 mar 22:45
Godzio:
Przeanalizuj, nie dam głowy, że niczego nie pominąłem.
| x2 + 1 | | 1 | | x | |
| + |
| = |
| |
| m2x − 2m | | mx − 2 | | m | |
| x2 + 1 | | m | | x(mx − 2) | |
| + |
| − |
| = 0 |
| m(mx − 2) | | m(mx − 2) | | m(mx − 2) | |
| x2 + 1 + m − mx2 + 2x | |
| = 0 |
| m(mx − 2) | |
| x2(1 − m) + 2x + m + 1 | |
| = 0 |
| m(mx − 2) | |
Żeby wyrażenie miało sens zakładamy, że m ≠ 0. Dodatkowo
x
2(1 − m) + 2x + m + 1 = 0
Gdy jest to równanie liniowe:
| | 2 | |
Dla m = 1 mamy jedno rozwiązanie x = − 1 (≠ |
| = 2) |
| | 1 | |
Gdy jest to równanie kwadratowe:
Dla m ≠ 1 mamy
Δ = 4 − 4(1 − m)(1 + m) = 4 − 4(1 − m
2) = 4m
2 = 0 ⇒ m = 0
Niemożliwe bo m ≠ 0
| | 2 | |
2o Δ > 0 i jeden z pierwiastków jest równy |
| |
| | m | |
Δ = 4m
2 > 0 ⇒ m ≠ 0
√Δ = 2|m|
| | −2 + 2|m| | | −2 − 2|m| | |
x1 = |
| lub x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | |
Załóżmy najpierw, że x1 = |
| |
| | m | |
Dla m > 0
m
2 − m − 2 = 0
(m − 2)(m + 1) = 0
m = 2 lub m = − 1
Dla m < 0
− m
2 − m = 2
m
2 + m + 2 = 0
Δ < 0
Dla m > 0
− m
2 − m ≠ 2
m
2 + m + 2 ≠ 0
Δ < 0 −− ok
Dla m < 0 już nas nie interesuje, bo nie było rozwiązań dla x
1 = ...
I teraz na odwrót (chyba nie wyjdzie nic nowego, ale sprawdź)
Na obecną chwile mamy:
Jedno rozwiązanie dla m = 1 oraz m = 2
Dwa rozwiązania dla m ≠ {0,1,2}
27 mar 22:51
gielczunator: ale dlaczego x1 i x2 mają w mianowniku 2 a nie 2−2m, skoro współczynnik "a" to 1−m?
27 mar 23:12
Metis: No miałeś sprawdzić, nie?
27 mar 23:18
gielczunator: no tak
27 mar 23:19
Metis: No , to poprawiaj to co Ci się nie zgadza, i nie narzekaj bo zadanie masz prawie rozwiązane i
rozłożone na czynniki pierwsze przez
Godzia
27 mar 23:21
gielczunator: a co miałeś na myśli przez "teraz na odwrót" ?
27 mar 23:21
gielczunator: ależ ja bardzo dziękuje, tylko chciałem sie upewnić, że to błąd Godzia a nie mój w rozumowaniu
27 mar 23:22
Metis: Oj czemu od razu z tak "ciężkimi" słowami. Może to po prostu przeoczenie, albo chochlik ?

A ty już od razu z błędem wyjeżdzasz .
27 mar 23:25
gielczunator: | | −1+|m| | | −1−|m| | |
Przy miejscach zerowych x1= |
| oraz x2 = |
| przy przyrównywaniu do |
| | 1−m | | 1−m | |
| | 2 | |
|
| wyszło mi m≠1 dla x1 oraz m ≠ −2 dla x2. Coś jeszcze trzeba, czy mam już wynik? Bo |
| | m | |
zastanawia mnie co Godzio miał na myśli przez "teraz na odwrót"
27 mar 23:34
gielczunator: dobra juz rozumiem
27 mar 23:43
Godzio: Tak, przeoczyłem to '2a', sprawdziłem warunek, że x1 = ... i x2 ≠ ... i należało sprawdzić,
że x1 ≠ ... i x2 = ...
28 mar 10:07
gielczunator: Dzięki!
28 mar 13:47