Proszę o pomoc pilne
geogebra: Franek losuje dwukrotnie ze zwracaniem jedną kulę z pudełka zawierającego kulę o cyfrach
2,3,4,6,7,8
A) Suma cyfr jest jest liczba pierwszą
B) iloczyn cyfr jest nie większy od 12
27 mar 21:46
Mila:
X={2,3,4,6,7,8}
1) |Ω|=6*6=36
A− Suma cyfr jest liczba pierwszą
A={(2,3), (3,2), (3,4),(3,8),(8,3), (4,3),(4,7),(6,7), (7,6),(7,4), (8,3)}
|A|=12
2)
B− iloczyn cyfr na obu kulach jest nie większy od 12 ( to znaczy ≤12)
Podobnie wypisz zdarzenia sprzyjające
27 mar 22:34
reguluusxxo: w tym A nie powinno być 10 wyników
czyli 10/36=5/18?
27 mar 23:11
Benny: Tak powinno być 10.
Mila musiała przez przypadek dopisać tą samą parę
28 mar 00:04
Mila:
(8,3) jest dwa razy, no powinieneś to wykryć.
28 mar 00:39