Różne
by: Proszę o pomoc w następujących zadaniach:
1. Lew zjada owcę w ciągu 2 godzin, tygrys w ciągu 3 godzin, wilk w ciągu 4 godzin, a pies w
ciągu 6 godzin. W jakim czasie wszystkie zwierzęta razem zjedzą jedną owcę?
2. Z dwóch jednakowych płytek w kształcie trójkąta prostokątnego o obwodzie 40 można złożyć
trójkąt o obwodzie 50 albo trójkąt o obwodzie 64, albo deltoid. Oblicz długości przekątnych
tego deltoidu.
3. Jaka jest ostatnia cyfra wyrażenia:
3500+5300=?
1 sty 16:18
by: W tym zadaniu 3. ma być 3 500+5300.
1 sty 16:21
by: Będę bardzo wdzięczna. Proszę o pomoc. Zadania są z klasy 2 gimnazjum.
1 sty 16:23
by: Błagam!
1 sty 17:17
by: Naprawdę nikt nie ma żadnego pomysłu?
1 sty 18:34
tim: Ok ja pomogę
1 sty 18:34
tim: 1.
zwierze − cała owca − część owcy w godzinę
Lew − 2 godziny − 1/2
Tygrys − 3 godziny − 1/3
Wilk − 4 godziny − 1/4
Pies − 6 godzin − 1/6
W ciągu jednej godziny razem zjedzą:
1/2 + 1/3 + 1/4 + 1/6 = 6/12 + 4/12 + 3/12 + 2/12 = 15/12 owcy
x = 48 MINUT
1 sty 18:38
tim: 3.
3500 + 5300 =
Zauważ:
31 = 3
32 = 9
33 = 27
34 = 81
35 = 243
36 = 729
itd.
Kolejne ostatnie cyfry to: 3, 9, 7, 1
Dla 3500 będzie to: 1
Dla 5
jest zawsze 5
51 = 5
52 = 25
5300 = .......5
1 + 5 = 6
Ostatnia cyfra: 6
1 sty 18:41
by: Tim, brak slow! Strasznie ci dziekuje! buziaki
1 sty 19:44