dla jakich wartosci...
z1: Dla jakich wartości parametru m trójkąt o wierzchołkach A = (n−2, m−2), B = (n+2, −4), C = (3,
−m) ma kąt prosty przy wierzchołku C?
Obliczyłem wektory CA i CB i liczyłem iloczyn skalarny, ale nie wiem jak to potem dalej
wyprowadzić
27 mar 21:27
5-latek : wektory sa prostopadle gdy ich iloczyn slalarny wynosi 0
27 mar 21:33
z1: doprowadzilem do tego, że:
CA = [n−2−3; m−2+m] = [n−5; 2m−2]
CB = [n+2−3; −4+m] = [n−1; m−4]
(n−5)(n−1) + (2m−2)(m−4) = 0
n2 − 6n + 5 + 2m2 − 10m +8 = 0
i w tym momencie nie wiem co dalej zrobic
27 mar 21:40
Janek191:
Czy dobrze przepisana jest treść zadania ?
28 mar 08:37
5-latek : Witaj
Janek 
Sam się wczoraj nad tym zastanawailem bo ma wyliczyć jeden parametr a podaje w zadaniu 2
parametry
28 mar 08:39
Janek191:
Witaj 5 − latku .
Wg mnie powinien być jeden parametr: m lub n
28 mar 09:38
z1: przepisane jest dobrze, może mam błąd w książce, już wiele takich bylo...
28 mar 15:37
5-latek : no to w miejsce n wstaw m i zrob
28 mar 16:04
Janek191:
Podaj odpowiedź z książki ( podręcznika )
28 mar 16:05
5-latek :

Lub może spróbuj tak
Skoro kąt przy wierzchołku C ma być prosty to ten trojkat będzie prostokątny
|AC|
2+|BC|
2= |AB|
2
liczysz dlugosci odcinkow
28 mar 16:07
z1: odpowiedzi m=1 lub m=13/3, czyli n=m
28 mar 20:23