Rozpatrujemy odcinki równoległe do osi o y których jeden koniec leży na wykresi
bolek amator: Rozpatrujemy odcinki równoległe do osi o y których jeden koniec leży na wykresie funkcji
kwadratowej f określonej wzorem y=x2 a drugi koniec leży na wykresie funkcji G określonej
wzorem g(x)=√x dla x≥0 Oblicz długość najkrótszej takiego odcinka.
Dotarłem do momentu w którym r−nie z którego mamy znaleźć minimalną wartośćf(x)= |x2 + 2 +
√x| jak pokonać rachunki ?
27 mar 21:13
bolek amator: (Edit) *najkrótszą długość tego odcinka
27 mar 21:18
g: Najkrótszy odcinek ma długość zero, od punktu (1,1) do punktu (1,1). Ten punkt, jak również
punkt (0,0) leżą na obu wykresach.
Chyba coś jest nie tak ze sformułowaniem zadania.
27 mar 23:05
Mila:
Też takie mam wrażenie, że to bez sensu.
27 mar 23:09
bolek amator: Przepraszam oczywiście funkcja kwardatowa miała mieć wzór x
2 +2, my bad
27 mar 23:10
Janek191:
x
2 + 2 to nie jest funkcja kwadratowa





Powinno być, np.
y = x
2 + 2 lub f(x) = x
2 + 2
28 mar 08:05
Mila:

A=(x,
√x)
B=(x,x
2+2)
x>0
|AB|=
√(x2+2−√x)2=|x
2−
√x+2|=x
2−
√x+2
d(x)=x
2−
√x+2
4x
√x=1
| | 1 | |
d'(x)>0⇔2x− |
| >0 i x>0 |
| | 2√x | |
4x
√x>1
| | 1 | |
d'(x)<0 dla x∊(0, |
| )⇔ |
| | 23√2 | |
| | 1 | |
dla x= |
| funkcja d(x) osiąga minimum |
| | 23√2 | |
=================================
28 mar 21:40