Funkcja wykładnicza
Iksde: Wyznacz wszystkie wartości a, dla których funkcja f(x) = (16a2 + 24a + 8)x jest malejąca
Liczę delte
Δ=0
a=−34
f(x) = (4a − 3)2x
27 mar 21:00
Metis: Δ=64
27 mar 21:02
5-latek : Funkcja wykladnicza jest malejaca jeśli podstawa zawiera się w przedziale (0,1)
27 mar 21:05
Godzio:
0 < 4a − 3 < 1
27 mar 21:05
ICSP: Nie myślisz

Jak niby z samych plusów udało Ci się dostać − ?!
27 mar 21:05
Metis: Czemu 4a−3

16a
2 + 24a + 8=(4 a+3)
2−1
27 mar 21:06
Godzio:
No to poprawiam bo się zasugerowałem tym co napisał

0 < 16a
2 + 24a + 8 < 1
27 mar 21:07
Iksde: Pomyłka przy przepisywaniu f(x) = (16a
2 + 24a + 9)
x
także jak było wcześniej powiedziane 0 < 16a
2 + 24a + 9 < 1
0 < 16a
2 + 24a + 9
Δ = 0 → a= −
34
16a
2 + 24a + 9 < 1
Δ = 64
a
1 = −1
a
2 = −
12
Rysuje sobie to
https://drive.google.com/file/d/0B2rgm5NqbHvqN1JwMkU2b044T00/view?usp=sharing
Z rysunku wnioskuje że:
16a
2 + 24a + 9 > 0 gdy a∊R/{−
34}
16a
2 + 24a + 9 < 1 gdy a∊(−1, −
12)
Czyli f(x) maleje gdy a∊(−1, −
34) i (−
34, −
12)
Dobrze?
28 mar 12:17
ICSP: Dobrze.
28 mar 12:48