Rozmieszczenie kul w szufladach
aneta909811: 20 ponumerowanych kul wkładamy do 8 ponumerowanych szufladek. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że dokładnie 2 szufladki będą puste.
Wyznaczyłam |Ω|=820 i dalej nie wiem co zrobić
27 mar 20:54
Mila:
Studia?
27 mar 20:55
Mila:
Nie wpisuj ciągle tego samego zadania. Widzimy.
27 mar 20:57
aneta909811: Przepraszam, Intetnet troszkę mi się przymulił. ☺
27 mar 21:01
Mila:
Nie odpowiedziałaś na pytanie.
27 mar 21:02
aneta909811: Nie studia
27 mar 21:04
wmboczek: wybierasz 6 szufladek
losowo umieszczasz piłeczki
odejmujesz liczbę przypadków dowolnego rozmieszczenia w 5 z 6 wybranych szufladach
27 mar 21:27
Mila:
1)
A− dokładnie dwie szuflady będą puste.
S(20,6) liczby Stirlinga II rodzaju.
6!*S(20,6) − liczba suriekcji ze zbioru 20− elementowego w zbiór 6− elementowy.
albo
2) zasada wyłączeń
albo
3) Inny wzór na liczbę suriekcji szukaj w matematyce dyskretnej.
To zadanie w takim razie chyba z jakiegoś konkursu?
27 mar 21:53
g: Oznaczam N(S) = liczba możliwych rozłożeń 20 kul w S szufladkach, ale tak,
żeby w żadnej nie było pusto.
Szukane prawdopodobieństwo to X/|Ω|, a X=
| | | | | | | | | | | |
N(6) = 620 − | N(5) − | N(4) − | N(3) − | N(2) − | N(1) |
| | | | | | |
| | | | | | | | | |
N(5) = 520 − | N(4) − | N(3) − | N(2) − | N(1) |
| | | | | |
| | | | | | | |
N(4) = 420 − | N(3) − | N(2) − | N(1) |
| | | | |
N(1) = 1
Teraz trzeba policzyć od tyłu N(2), N(3),...N(6), X.
27 mar 22:25
aneta909811: Dziękuję Mila i g
27 mar 23:30
Mila:
Policzyłaś? napisz wynik ( potęg oczywiście nie licz), jutro sprawdzę.
28 mar 00:41