stereometria
alicyjka: Przez krawędź podstawy prawidłowego ostroslupa trójkątnego poprowadzono płaszczyznę która jest
nachylona do podstawy pod kątem α. Każda krawędź boczna ostroslupa tworzy z plaszczyzna
podstawy kat β taki, ze 4sinβ=3sin(α+β). Oblicz stosunek pola powierzchni przekroju
wyznaczonego przez te plaszczyzne do pola podstawy ostroslupa.
27 mar 20:40
Godzio:

Chyba tak...
4sinβ = 3sin(α + β)
Z twierdzenia sinusów:
| | a√3sinβ | | a√3sinβ | | 3a√3 | |
h1 = |
| = |
| = |
| |
| | 2sin(α + β) | | | | 8 | |
27 mar 20:59