Wykaż, że funkcja jest rosnąca
Uczeń: Wskaż wzór funkcji rosnącej.
Z czterech odpowiedzi zaznaczyłem:
f(x) = 2x5 − 7
Bo jak by była parzysta liczba w potędze to by parabola czy coś takiego wyszło co raz spada a
raz rośnie.
I zacząłem się zastanawiać:
A co by było, jeśli by to było zadanie otwarte brzmiące:
Wykaż, że funkcja: f(x) = 2x5 − 7 jest rosnąca ?
27 mar 20:37
Saizou :
funkcja f jest rosnąca gdy f'(x)>0
27 mar 20:41
YOLO: a>0 rosnąca?
27 mar 20:42
YOLO: ale to chyba tylko dla liniowej
27 mar 20:42
Uczeń: No ale dla: f(x) = 3x4 + 1 pochodna będzie: f ' (x) = 12x3 , i jest > 0, a raz rośnie
a raz spada, nie jest więc rosnąca.
27 mar 21:06
Metis: Jest rosnąca w danym przedziale.
27 mar 21:07
Mila:

f(x)=2x
5−7
f'(x)=10x
4 ≥0 dla x=0 jest punkt przegięcia, funkcja rosnąca.
27 mar 21:15
Uczeń: @Metis:
Chodzi o to, że w oryginalnym zadaniu należy wskazać funkcję rosnącą i prawidłową odpowiedzią
jest tylko 2x5 − 7 a reszta odpowiedzi:
f(x) = 3x4 + 1
f(x) = 1x2 + 1
f(x) = x4 + x2
Są nieprawidłowe, nie są rosnące. Wygląda na to, że chodzi o rosnące na całej długości
27 mar 21:22
Uczeń: Dzięki mila, wygląda na to, że raczej takiego zadania na wykazanie nie będzie
27 mar 21:24
Uczeń: Na maturze raczej nie będzie zadania, którego jedynym sposobem na rozwiązanie będzie
narysowanie takiego niezbyt prostego wykresu
27 mar 21:26
Mila:
Powinieneś jednak wiedzieć jak wygląda wykres f(x)=x3.
To Ci pomoże w rozwiązaniu niektórych zadań.
27 mar 22:51