Rozwiąż równanie
Antosia42: Proszę o pomoc w rozwiązaniu i wyjaśnieniu poniższego przykładu

Rozwiąż równanie:
x
6−25x
2=0
___
sama doszłam do wniosku, że:
x
2(x
4−25)=0
ale co dalej to nie wiem już
27 mar 20:30
5-latek : to x2=0 lub x4−25=0
(x2)2−52=0
(x2+5)(x2−5)=0
dalej Ty
27 mar 20:31
Antosia42: x=0 lub x=−√5 lub x=√5 ?
27 mar 20:34
5-latek :
27 mar 20:36
Antosia42: ojej, a ja się tyle nad tym zastanawiałam, bo gdzieś podejrzałam jakieś dzikie rozwiązanie xd
bardzo dziękuję Ci za pomoc
27 mar 20:47
waldi: −3x−2x<0
1 kwi 19:43
waldi: −3x²−2x<0
1 kwi 20:04