glaxi :))
glax: Ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym a
n=2n−3, gdzie n∊N
+, ma sto wyrazów. Jeżeli od kwadratu
wyrazu stojącego na miejscu k, licząc od końca, odejmiemy kwadrat wyrazu stojącego na miejscu
k, licząc od początku , to otrzymamy różnicę 29400. Oblicz wartość wyrazu stojącego na miejscu
k, licząc od końca.
Jak to rozumieć

k od początku a
k=2k−3
27 mar 20:15
glax: up
27 mar 20:24
glax: up
27 mar 20:27
g: k−ty od końca to 101−k: a101−k=2(101−k)−3
27 mar 20:27
glax: dlaczego 101−k będzie od końca?
27 mar 20:28
5-latek : bo 1 wyraz to a1 a setny to A101
27 mar 20:30
glax: wielkie dzięki

nareszcie dzięki tobie to zrozumiałem
27 mar 20:32