Fizyka
Johny: Ciągniesz niską lodówkę po nasmarowanej tłuszczem podłodze (bez tarcia), działając na nią stałą
siłą F skierowaną poziomo (przypadek 1) albo skierowaną ku górze pod kątem x do poziomu
(przypadek 2). ile wynosi ten stosunek po przebyciu przez lodówke drogi d?
a=Fm, a1=Fcos(x)m a,a1−przyśpieszenie lodówki, a1 przypadek siła skierowana do góry.
S=0,5at
2 t=
√2Sa
v=at
v=Fm
√2SFm
v1=Fcos(x)m
√2SFcos(x)m
| v1 | |
| = i potrzeba skrócić, ale nie wiem czy mam dobrze policzone v i v1. |
| v | |
Prosiłbym o sprawdzenie.