Obwód trójkąta prostokątnego mając R i r okręgu.
Uczeń: Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest równy R, a promień okręgu wpisanego w
trójkąt wynosi r. Obwód tego trójkąta jest równy: ?
Jakoś za pomocą R i r trzeba obwód zapisać.
Obliczyłem przeciwprostokątną:
R =
12c
c = 2R
I co dalej ? z wzoru na r wychodzi jakiś dziwny skomplikowany wynik

r =
a+b−c2
27 mar 19:43
Eta:
2r=a+b−c , c=2R ⇒ a+b=2r+2R
L=a+b+c=2r+4R
27 mar 19:51
Uczeń: A no racja, a ja bez sensu obliczałem a i b osobno xD
Dzięki !
27 mar 20:26
Eta:
27 mar 20:27