Stereometria
xxx: Przekrój stożka płaszczyzną zawierającą jego oś jedt trójkątem rownoramiennym o kącie między
ramionami 120o. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka, wiedząc, że jego objętość
jest równa 27 pi cm3
27 mar 18:56
Eta:

P
c=πr(l+r)
πr
2*H = 81π ⇒ 3H
3=81 ⇒ H=3 to l=6 i r=3
√3
P
c=..........
27 mar 19:02
xxx: Skąd zapis 3H3=81?
27 mar 19:28
Eta:
V=27π ⇒ r2*H=81 dla r=H√3 to r2=3H2
zatem 3H3=81
27 mar 19:48
xxx: Skąd wiemy że r i h są równe?
27 mar 20:34
xxx: Aa dobra już rozumiem dzięki
27 mar 20:35