Geometria analityczna
Ziqu: Punkty A=(−3,0), B=(1,8), C(−1,9) są wierzchołkami trapezu ABCD, którego ramię AD
zawiera się w prostej o równaniu y= −x − 3 . Wyznacz współczędne wierzchołka D.
Nie mam pomysłu na to zadanie
27 mar 17:28
5-latek : A ja mam pomysl na początek
Zrobic rysunek do zadania i zobaczyć co wyjdzie
27 mar 17:38
Ziqu: Zrobione. I dalej nie mam pomysłu.
27 mar 17:41
5-latek : no to narysuj tutaj
27 mar 17:41
Jack:

rysunek pogladowy...
jesli to ma byc trapez
to prosta zawierajaca punkty B i C musi byc rownolegla do prostej na ktorej jest punkt D czyli
−x − 3
wiec proponuje tak
1. Wyznaczyc wspolczynnik kierunkowy prostej CB
2. podstawic ten wspolczynnik oraz punkt A i znalezc ta prosta (przechodzaca przez A)
3. znalezc przeciecie sie prostej y = −x − 3 oraz prostej z punktu 2.
27 mar 17:42
Ziqu: współczynnik prostej CB = − 1/2 , a współczynik prostej DA = −1 (wnioskuję po równaniu prostej)
więc one nie są równoległe ( ?)
27 mar 17:52
Ziqu: Ale ok.
wyznaczam prostą DA
0= − 12 x −3 + b
0=32 + b
b= −32
y=−12x−32
27 mar 17:59
Ziqu: y= −x − 3
y= −
12x −
32
−x − 3= −
12x −
32
x=−3
y=0
I to jest źle
27 mar 18:05
5-latek : Kombinujesz dobrze
Tylko tak :
nie równanie prostej DA tylko równanie prostej rownoleglej do prostej CB i przechodzącej
przez punkt A ( bo podstawy w trapezie sa rownolegle
| | 1 | |
Wspolczynnik kierunkowy a prostej CB a=− |
| |
| | 2 | |
Wobec tego równanie tej prostej rownoleglej będzie takie
y=ax+b
| | 1 | | 3 | |
0=− |
| *(−3)+b to b=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
Rownanie tej prostej będzie takie jak napisals w poscie 17:59
Żeby wyznaczyć wsplrzedne punktu D musimy wyznaczyć punkt przecięcia się tej prostej
| | 1 | | 3 | |
y=− |
| x− |
| z prosta y=−x−3 |
| | 2 | | 2 | |
x= policz
Potem wstaw wyliczony x do równania np. prostej y=−x−3 i wylicz y
27 mar 18:18
5-latek : Możesz również wstawić wyliczony x do równania y=−0,5x−1,5 i wyliczyć y (powinno wyjść to samo
27 mar 18:22
Ziqu: No i znowu wychodzi mi x=3 a y = 0.
A w odp jest inaczej
27 mar 18:32
5-latek : T jest tak jak się nie potrafi liczyc
Jakim cudem z podzielenia liczby ujemnej i dodatniej wyjdzie liczba dodatnia ?
Poza tym jeśli wyszlo CI x=3 to patrząc na rysunek już widać ze cos jest nie tak
27 mar 18:44
Mila:

Punkty A=(−3,0), B=(1,8), C(−1,9)
AD:
y=−x−3
AB: y=ax+b
−3a+b=0
a+b=8
−−−−−−−−−− odejmuję stronami:
−4a=−8
a=2
y=2x+b
Prosta DC:
y=2x+b i C∊prostej⇔9=2*(−1)+b⇔b=11
y=2x+11
D − punkt przecięcia prostych:
y=2x+11 i y=−x−3
2x+11=−x−3
AB||DC
27 mar 20:31
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
sprawdziłem ze tez dla 0,5x=−1,5 wyjdzie x=−3 a to tez jest nieprawda z rysunku
wiec gdzie jest blad u mnie w liczeniu ?
27 mar 20:43
5-latek : | | 9−8 | | 1 | |
wspolczynnik prostej BC to |
| = − |
| |
| | −1−1 | | 2 | |
27 mar 20:46
5-latek : Już wiem w ogole złe myslenie
Punkty A i D maja lezec na jednej prostej
27 mar 20:50
Mila:
Witam świątecznie.

właśnie , przecież AD nie może być równoległe do BC.
27 mar 20:54
5-latek : Wiec nalezalo poprawadzic prosta rownolegla do AB i przechodzaca przez punkt C
Wtedy wyznaczyć punkt D .
27 mar 20:55
Mila:
Zgadza się.
27 mar 21:04
5-latek : Dobrze
27 mar 21:05