Wielomian
Dżin: Dany jest wielomian W(x)=ax4+bx+c , gdzie a, b, c są rzeczywistymi parametrami. Wykaż że:
a) Jeśli a, b, c są liczbami dodatnimi, to W(x) nie posiada dodatnich pierwiastków
b) Jeśli a, b, c są liczbami dodatnimi, to W(x) może posiadać ujemny pierwiastek
c) W(x) nie może posiadać czterech pierwiastków
27 mar 15:38
ICSP: W(x) = ax4 + bx + c a,b,c > 0
W'(x) = 4ax3 + b = 0 ⇒ x1 = −3√b/4a <0 − minimum lokalne twojego wielomianu.
W(x) rośnie w przedziale [x1 , ∞) a ponieważ x1 < 0 oraz f(0) = c > 0, więc wielomian nie
będzie posiadał miejsca zerowego w przedziale [0 , ∞)
W przedziale (−∞ ; 0) będą istniały dwa miejsca zerowe jeśli tylko W(x1) < 0 (patrz
twierdzenie Darboux).
Więcej niż dwóch miejsc zerowych wielomian nie może posiadać gdyż posiada tylko jedno
ekstremum.
27 mar 15:47
ICSP: Poprawię ostatnie zdanie :
c) Więcej niż dwóch miejsc zerowych wielomian nie może posiadać ponieważ posiada maksymalnie
jedn ekstremum.
27 mar 15:48
Dżin: Dzięki za pomoc
27 mar 15:53