Jack:

jak rozumiem raz wziales
d+h = 10
a drugi raz
2r + d = 10
Zobaczmy wiec...
1)
z pitagorasa
d
2 = h
2 + 4r
2
d+h = 10 −−>> d = 10 − h
(10−h)
2 = h
2 + 4r
2
100 − 20h +h
2 = h
2 + 4r
2
4r
2 = 100 − 20h
r
2 = 25 − 5h
Pomijam zalozenia i inne takie...
V = π r
2 h
V = π * h (25 − 5h) = π(−5h
2 + 25h)
zatem
V '(h) = π (−10h + 25)
−10h + 25 = 0
h = 2,5
(znowu pominalem zalozenia, przedzialy monot. itd)
Teraz drugi przypadek
d
2 = h
2 + 4r
2
2r + d = 10 −−−>> d = 10 − 2r
100 − 40r + 4r
2 = h
2 + 4r
2
h
2 = 100 − 40r
V = π r
2 *
√100 − 40r =π
√r4(100−40r) = π
√−40r5 + 100r4
niech f(r) = −40r
5 + 100r
4 (osiaga ekstrema w tym samym miejscu co V, tylko wartosc inna, ale
ten sam argument)
f ' (r) = − 200r
4 + 400r
3
−200r
4 + 400r
3 = 0
−r
4 + 2r
3 = 0
r
3(−r + 2) = 0
r
3 = 0 lub r = 2
dla r = 2 mamy Vmax
h =
√100 − 40*2 =
√20 = 2
√5
czyli
dla 1.
h = 2,5
V = π(−5h
2 + 25h) = π (−5 * 6,25 + 25 * 2,5) = 31,25π
dla 2.
r = 2
h = 2
√5
V = π
√−40r5 + 100r4 = π
√−40*(32) + 100(16) = π *
√320 ≈ 17,89π
ewidentnie widac ze dla pierwszego jest wieksza...