PIlne
Adrian: Zadania z geometrii
Witam, prosiłbym o rozwiązanie tych zadań
1. W równoległoboku ABCD z wierzchołka kąta rozwartego poprowadzono dwie wysokości DP i DQ
(P∊AB , Q∊BC )
a) udowodnij, że na czworokąt DPBQ można opisać okrąg
b) oblicz promień okręgu opisanego na czworokącie DPBQ, jeśli podstawy równoległoboku mają
długość 15 i 33, a krótsza wysokość DP = 12.
2. W trójkącie prostokątnym ABCD (AB ll CD , AD ⊥ AB ) o krótszej podstawie DC mającej długość
równą 3 wpisano okrąg o środku w punkcie O i r =2 .
a) udowodnij, że trójkąt BOC jest prostokątny
b)oblicz stosunek r/R promieniu okręgu wpisanego w trójkąt BOC do promienia okręgu opisanego na
tym trójkącie
3. W trapezoidzie ABCD połączono środki boków, tworząc czworokąt PQRS.
a) udowodni, że PQRS jest równoległobokiem
b) oblicz obwód PQRS, kąt a =120 stopni , kąt D = 60 stopni , AB = 5 , AD = 4 , DC=7
4. Romb A1B1C1D1 jest obrazem rombu ABCD w podobieństwie o pewnej danej skali k (k>0). Kąt
ostry rombu A1B1C1D1 = 60 stopni, suma długości przekątnych rombu ABCD = d. Wyznacz długość
boku rombu A1B1C1D1 .
27 mar 14:06
Jack:

mozna opisac jesli
α + α = 180
α = 90
oraz
β + 90 − α + 90 − α + 180 − β = 180
360 − 2α = 180
2α = 180
α = 90
wychodzi na to ze to jest kwadrat...
aczkolwiek nic chyba nie wykazalem ;x
27 mar 15:00
Jack: albo prostokat...
27 mar 15:01