Trygonometria
infinite: Sprawdź, czy ctg10o−ctg20o = 1/sin20o.
Proszę o pomoc.
27 mar 14:04
Eta:
| −sin(α−β) | |
ctgα−ctgβ= |
| |
| sinα*sinβ | |
zatem
| −sin(−10o) | | sin10o | | 1 | |
L=ctg10o−ctg20o= |
| = |
| = |
| =P |
| sin10o*sin20o | | sin10o*sin20o | | sin20o | |
27 mar 14:17
infinite: A to jest już taki wzór (ten z pierwszej linijki)? Czy to trzeba jakoś rozpisać?
27 mar 14:20
Eta:
Możesz ten wzór wyprowadzić tak
| cosα | | cosβ | | cosα*sinβ−sinαcosβ | | −sin(α−β) | |
ctgα−ctgβ= |
| − |
| = |
| = |
| |
| sinα | | sinβ | | sinα*sinβ | | sinαsinβ | |
27 mar 14:31
infinite: Dziękuję bardzo

Mam jeszcze jedno zadanie z trygonometrii, które nie wiem jak zrobić bo zapomniałam
jak się dokładnie rozwiązuje równania trygonometryczne. Mogłabyś mi pomóc?:
cos3x = sin 5/6π
27 mar 14:58
Eta:
| 5 | | π | | 5 | | π | |
sin |
| π= cos( |
| − |
| π)=cos |
| |
| 6 | | 2 | | 6 | | 3 | |
| π | | π | | π | | π | |
cos3x= cos |
| ⇒ 3x= ± |
| +2kπ ⇒ x= ± |
| +k* |
| , k∊C |
| 3 | | 3 | | 9 | | 3 | |
27 mar 15:13
infinite: dziękuję jeszcze raz
27 mar 15:23
infinite: Tylko tam nie powinno być na końcu 2kπ/3?
27 mar 15:34
Eta:
Sorry wkradł się chochlik
27 mar 18:56
infinite:
28 mar 21:57