Wyznacz liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m.
Werdon4: Witam. Proszę o pomoc z tym przykładem.
Wiem jak mogę go rozwiązać graficznie ale kompletnie nie wiem jak to obliczyć
bez rysowania.
27 mar 12:05
Janek191:
Może tak :
2 I x I = m + m x2
m x2 + m − 2 I x I = 0
1) m = 0
−2 I x I = 0 ⇔ x = 0 − jeden pierwiastek
2) m ≠ 0
m x2 − 2 I x I + m = 0
Dla x < 0
m x2 + 2 x + m = 0
Δ = 4 − 4 m2 > 0 ⇔ m ∊ ( − 1, 1) \{ 0} − dwa pierwiastki
Dla x > 0
m x2 − 2 x + m = 0
Δ = 4 − 4 m2 > 0 ⇔ m ∊ ( − 1, 1) \ { 0 } − dwa pierwiastki
27 mar 13:48
Werdon4: w odpowiedziach są inne wyniki i oni jeszcze podają dla 4 i 0 pierwiastków
29 mar 12:31
Jerzy:
mIxI2 − 2IxI + m = 0 .... podstaw t = IxI i teraz dyskusja rozwiązań
29 mar 12:36
Werdon4: Tylko że wartość bezwzględna jest tylko z x a z x2 już nie a poza tym dalej nie widzę jak z
tego równania kwadratowego mogły by mi wyjść 4 rozwiązania jak w odpowiedziach.
29 mar 16:14