prosze o pomoc
Pawcio: mam problem z takim zadankiem
| | a | |
do wykresu funkcji f, określonej wzorem f(x)= |
| , należy punkt A=(−2,8). |
| | x | |
a)oblicz wartość współczynnika a.
b)na podstawie wykresu funkcji f określ zbiór rozwiązań nierówności f(x)≤8.
c)sprawdź, czy punkt B=(
√3−
√19;
√3+
√19) należy do wykresu funkcji f.
współczynnik a wedlug mnie wyjdzie a=−16
a=−16 <−−−czy dobrze?
a pozostałych podpunktów nie umiem
max:

a) ok
to: x*y= −16
(
√3+
√19)(
√3−
√19)= −16
3 −19= −16
| | −16 | |
−16 = −16 to B należy do wykresu f(x)= |
|
|
| | x | |
b/ f(x) ≤ 8 .... rozwiązaniem są te argumenty x dla których wykres f(x)
jest pod wykresem
y=8 wraz z odciętą punktu przecięcia
wykresów
odp: x€( −∞, −2> U ( 0,∞)