Wyznacz równanie
ciapek: wyznacz równanie stycznej do okręgu o równaniu x2−6x+y2+10y=0 prostopadłej do prostej
3x−4y+5=0
Jak wyznaczyć równanie prostej prostopadłej do 3x−4y+5=0 tylko tak, żeby dalej była w postaci
ogólnej?
27 mar 00:15
olekturbo: 3x−4y+5 = 0
4y = 3x+5
4y
p = −3x+4b
3x+4y
p−4b = 0
27 mar 00:18
olekturbo: x2−6x+y2+10y = 0
−2a = −6
a = 3
−2b = 10
b = −5
S(3,−5)
r2 = 9+25
r = √34
|15−20−4b| / √9+16 = √34
5√34 = |−20−4b|
−20−4b = 5√34 v −20−4b = −5√34
27 mar 00:21
ciapek: Dziękuję olek
27 mar 00:26
27 mar 01:33
Janek191:

x
2 − 6 x + y
2 + 10 y = 0
( x − 3)
2 − 9 + ( y + 5)
2 − 25 = 0
(x − 3)
2 + ( y + 5)
2 = 34
S = ( 3, − 5) r =
√34
−−−−−−−−−−−−−−
3 x − 4 y + 5 = 0
4 y = 3 x + 5
Prosta prostopadła do danej
wiec
3 y + 4 x − 3 b = 0
4 x + 3 y − 3 b = 0
Odległość tej prostej od środka okręgu S = ( 3, − 5) jest równa r =
√34
więc
| I 4*3 − 3*5 − 3 b I | |
| = √34 / * 5 |
| √42 + 32 | |
I −3 − 3b I = 5
√34
więc
− 3 − 3 b = − 5
√34 lub − 3 − 3 b = 5
√34
9 + 18 b + 9 b
2 = 25*34
9 b
2 + 18 b − 841 = 0
Δ = 324 − 4*9*( − 841) = 324 + 30 276 = 30 600 = 9*100*34
√Δ = 30
√34
| | − 18 − 30√34 | | 5 | |
b = |
| = − 1 − |
| √34 |
| | 18 | | 3 | |
lub
| | 4 | | 5 | |
Odp. y = − |
| x − 1 − |
| √34 |
| | 3 | | 3 | |
lub
| | 4 | | 5 | |
y = − |
| x − 1 + |
| √34 |
| | 3 | | 3 | |
27 mar 10:39
5-latek : Witaj
Janek191 
Zdrowych i wesołych Swiat Wielkanocnych zycze .
Albo wzorując się na rysunku
Janka 191 zrobić tak
1.Napisac równanie prostej rownoleglej do prostej 3x−4y+5=0 i przechodzącej przez srodek
okręgu
2. Wyznaczyc punkty przecięcia się tej prostej z okręgiem
3. Napisac równania prostych prostopadłych do prostej 3x−4y+5 =0 i przechodzących przez te
punkty
Koniec zadania
Jeśli masz równanie prostej w postaci ogolnej \
czyli Ax+By+C=0
to równanie prostej prostopadlej do niej ma postac
Bx−Ay+C=0
27 mar 11:14
Janek191:
@ 5 − latek
Nawzajem. Wszystkiego najlepszego. Zdrowych Świąt i mokrego Dyngusa

!
27 mar 11:25
5-latek : Dziekuje Ci
27 mar 11:37
ciapek: Proszę o rozwiązanie bo już drugi dzień męczę to zadanie.
28 mar 02:02
Janek191:
@ Ciapek:
Które zadanie ?
28 mar 07:46
Janek191:
| | 4 | | 5 | | 4 | | 5 | |
y = − |
| x − 1 − |
| √34 / * 3 lub y = − |
| x − 1 + |
| √34/ *3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
3 y = − 4 x − 3 − 5
√34 lub 3 y = − 4 x − 3 + 5
√34
Odp.
4 x + 3 y + 5
√34 + 3 = 0
lub
4 x + 3 y − 5
√34 + 3 = 0
Masz tak jak w koszernej
28 mar 07:58