#workout
PrzyszlyMakler: Słuchajcie. Bo zaraz się pogniewam z matematyką. XD
Wyjaśnijcie mi baaaardzo proszę, dlaczego w tym przykładzie
| | n2 | | n2 +4n +4 | |
|
| − |
| i sobie wyłączyć n2 z |
| | n+2 | | n+444 | |
dwóch nawiasów w liczniku i mianowniku i miałbym 1−1 i granica 0?
Bo dokładnie tak jak mówię zrobiono w:
https://matematykaszkolna.pl/strona/4446.html
Dlaczego to co zastosowano w przykładzie nr. 2 nie działa w nr.1?
26 mar 22:46
Jack: spojrz na taki przyklad
| | n2 + 3n + 1 | | 2n3 + 3n − 1 | |
lim |
| − |
| |
| | n2 −1 | | n3 −2 | |
n−> niesk.
| | n2 + 3n + 1 | |
nazwijmy sobie an = |
| |
| | n2 −1 | |
oraz
jesli mamy obliczyc granice ciagu c
n, gdzie c
n = a
n − b
n
to
lim c
n =lim(a
n − b
n) ale tez = lim a
n − lim b
n
dlatego liczymy osobno granice bo z kazdej otrzymujemy dokladna wartosc
z a
n bez liczenia widac ze to = 1
z b
n widac ze 2
wiec granica c
n = lim a
n − lim b
n = 1−2 = −1
w tym przykladzie co podales, w obydwu przypadkach granica nie ma konkretnej wartosci
z pierwszego wychodzi nieskonczonosc, z drugiego tak samo, a jak masz nieskonczonosc −
nieskonczonosc to nie wiesz co sie dzieje, bo nie wiesz ktora wieksza...
innymi slowy
mozesz zrobic sobie lim jednej odjac / dodac lim drugiej, jesli z obydwu otrzymujesz konkretna
liczbe, np. −1,0,1,2 itd...
jesli masz nieskonczonosc/ minus nieskonczonosc − nie mozesz
26 mar 22:57
Benny: Trzeba pamiętać, aby poszczególne granice istniały.
26 mar 23:00
PrzyszlyMakler: Czaję baze. Na maturze po prostu będę wymnażać, na wszelki wypadek. Triki na studiach. XD
26 mar 23:02
PrzyszlyMakler: Dziękuję

!
26 mar 23:02
Jack: nie ma sensu wymnazac jesli beda rownania np. n5...jesli da sie zrobic granice poszczegolne,
to rob...
26 mar 23:17
Smule: mnie w szkole uczyli, że wyciąga się przed nawias największe n w mianowniku,czyli jeśli tutaj
wyciągniesz n przed nawias to masz
∞ −
∞ .. także jeśli w mianowniku masz równą lub większą
potęgę to śmiało
27 mar 00:31