Oblicz promień
Ewelina: Jak z tej objętosci wyliczyć promień?
V= 13pi r2 h = 27 pi
Ma on wyjść r=h √3
26 mar 22:40
olekturbo: nie wyjdzie tak
26 mar 22:42
Jack: | 1 | |
| π r2 h = 27 π ////dzielimy obustronnie przez π |
| 3 | |
| 1 | |
| r2h = 27 ////mnożymy razy 3 |
| 3 | |
r
2h = 27*3
27*3 = 81, więc :
r
2h = 81 ///dzielimy przez h
26 mar 22:45
Ewelina: W odpowiedziach jest h√3 więc musi tak wyjść
26 mar 22:47
Jack: nic nie musi...
26 mar 23:23
Jack: byc moze zle rownanie podalas, byc moze maja blad w odpowiedziach
26 mar 23:23
Ewelina: Równanie jest dobrze...
26 mar 23:48
5-latek : πr
2h=81π
Ale skoro musi wyjść r=h*
√3 to tak napisz i po kłopocie
27 mar 08:49