układ równan trygonemetrycznych
mateusz: Jak rozwiązać ten układ równań trygonometrycznych.
L1=Vcosx−Hsinx
L2=Vcosy+Hsiny
Nie mogę po wyznaczeniu jednej zmiennej np V podstawić tą zmienna i obliczyć H.
np: V=(L1+L2sinx−L1sinxcosy)/((sin(x+y)*cosx)) co zrobić dalej
26 mar 21:59
g: A co trzeba znaleźć, (x,y) czy (V,H)?
W obu przypadkach proponuję najpierw dodać do siebie te równania, a następnie odjąć.
26 mar 22:17
mateusz: L1 oznacza L z indeksem 1, L2 oznacza L z indeksem 2, Trzeba znaleźć V oraz H, x i y są znane.
26 mar 22:49
Jack:
L
1 = V cos x − Hsin x
L
2 = V cos y + H sin y
najpierw dodajmy stronami
L
1 + L
2 = Vcosx + Vcos y − Hsin x + H siny = V(cosx + cos y) + H(sin y−sinx)
teraz odejmujemu stronami
L
1 − L
2 = Vcosx − Vcos y − Hsinx − H siny = V(cosx − cosy) − H(sinx + siny)
istnieja wzory na sume i roznice sinusow/cosinusow danego kata...
jesli chcesz wyznaczyc V
to z pierwszego rownania (po dodaniu stronami)
| | L1 + L2 − H(sin y − sin x) | |
V = |
| |
| | cosx + cosy | |
z drugiego analogicznie.
26 mar 23:01
mateusz: Wynik potrzebuje w takiej postaci:
| | L2cosx−L1cosy | |
H= |
| |
| | sin(x+y) | |
| | L1siny+L2sinx | |
V= |
| |
| | sin(x+y) | |
Ja próbuje to liczyć w ten sposób:
L1=Vcosx−Hsinx
L2=Vcosy+Hsiny
z pierwszego V:
z drugiego V:
przyrównuje i otrzymuje:
| | L2cosx−L1cosy | |
H= |
| |
| | sin(x+y) | |
i podstawiam do pierwszego:
| | L1 | | L2cosx−L1cosy | | sinx | |
V= |
| + |
| * |
| |
| | cosx | | sin(x+y) | | cosx | |
| | | | L2cosx−L1cosy | | L1cosx+sinxcosx * |
| | | | sin(x+y) | |
| |
V= |
| |
| | cos2x | |
| | L1cosx(sin(x+y)) + L2cos2xsinx − L1cosycosxsinx | |
V= |
| |
| | sin(x+y) * cos2x | |
| | L1sinycos2x + L2cos2xsinx | |
V= |
| |
| | sin(x+y)*cos2x | |
| | L1siny + L2sinx | |
V= |
| |
| | sin(x+y) | |
Właśnie mi wyszło. Na początku przy podstawieniu H źle dodawałem i dlatego źle mi wychodziło.
Dzięki za pomoc.
26 mar 23:58
ICSP: Układ równań ze względu na H oraz na V jest układem dwóch równań liniowych. Można zatem użyć
wzorów Cramera.
27 mar 00:25