monotonicznośc funkcji
daleo: Witam. Jak bada się monotoniczność funkcji trygonometrycznej w danym przedziale np sin2x
mógłbym narysować wykres ale czy moge to zrobić np pochodną itp. jesli tak to jak liczyć
pochodą od f trygonometrycznej(zakres liceum matura rozszerzona)
26 mar 21:56
Jack: hmm, a moznaby jakis przyklad?
26 mar 21:59
Jack: bo raczej robi sie tak samo
1. pochodna
2. przyrownanie do zera
3. odczytujesz przedzialy monot.
26 mar 22:01
daleo: na przykład sin2x w przedziale (0,π)
26 mar 22:11
daleo: jak bedzie wyglądała pochodna z takiej funkcji bo nie mam pojęcia
26 mar 22:11
Jack: np. jak sam podales
f(x) = sin2x
skoro jest 2x to pochodna zlozona...
f'(x) = cos 2x* (2x)' = 2cos(2x)
rośnie w przedziale
f'(x) > 0
2cos(2x) >0
cos(2x) > 0
maleje w przedziale
f'(x) < 0
2cos(2x) <0
cos(2x) < 0
to juz chyba wiesz jak sie robi?
moze chcesz informacji jak sie robi pochodna zlozona?
26 mar 22:20
Jack: dobra, tak czy siak napisze...
mamy wzory na rozne pochodne np.
pochodna z 2x+1 = 2
a teraz jakaby byla pochodna z
(2x+1)
2 ?
oczywiscie mozna to rozpisac, i to zazwyczaj sie oplaca, ale czasami nie, jesli badamy ekstrema
i nie jest to zaden ulamek...
więc
rozpatrujemy 2 czesci −> zewnetrzna i wewnetrzna
na zewnatrz jest
2
wiec jak mamy
(2x+1)
2 to nasze zewnetrzne jest
2, a ze wzoru (x
2)' = 2x
wiemy ze to bedzie na pewno 2(2x+1), bo dwojke wedruje naprzod.
Oczywiscie nie jest to jeszcze koniec,bo zostala nam czesc wewnetrzna, czyli 2x+1
z tego tez powinnismy zrobic pochodna, czyli (2x+1)' = 2
teraz mnozymy pochodna wewnetrzna i zewnetrzna czyli
2(2x+1) * 2 = 4(2x+1)
Czyli ogolnie pochodna z (2x+1)
2 wyglada tak:
(2x+1)' * (
2)' <−−oczywiscie ten zapis jest bledny matematycznie, ale chce tylko wytlumaczyc
jak to sie robi...
wezmy teraz drugi przyklad − cos z pierwiastkiem
| | 1 | |
wiemy ze pochodna √x = |
| |
| | 2√x | |
wiec np. ile wynosi pochodna z
√2x
rozklada sie to na czesc wewnetrzna 2x, oraz zewnetrzna pierwiastek
inaczej mozna powiedziec ze jak mamy wzor na
√x to tym naszym iksem w srodku jest teraz 2x...
ale mniejsza oto.
| | 1 | |
wiec pochodna zewnetrzna to jest |
| a pochodna wewnetrzna (2x)' = 2 |
| | 2√2x | |
wiec naszym wynikiem pochodnej jest
| | 1 | | 2 | | 1 | |
2 * |
| = |
| = |
| |
| | 2√2x | | 2√2x | | √2x | |
teraz jakas funkcja trygonometryczna...np. cos 3x
pochodna z cos x = − sinus x
wiec nasza zewnetrzna cos(3x) = − sin(3x)
natomiast wewnetrzna (3x)' = 3
wiec wynikiem jest
3*(− sin(3x)) = − 3sin(3x)
26 mar 22:41
Jack: mam nadzieje ze ktokolwiek to przeczyta, bo nie lubie pisac na marne
26 mar 22:46
Kasia niezdara: ja przeczytalam a tu nic nie ginie mr Jack
26 mar 23:00
daleo: Przepraszam świąteczny sen mnie zmorzył tak dziękuję za wyjaśnienie
26 mar 23:14