matematykaszkolna.pl
monotonicznośc funkcji daleo: Witam. Jak bada się monotoniczność funkcji trygonometrycznej w danym przedziale np sin2x mógłbym narysować wykres ale czy moge to zrobić np pochodną itp. jesli tak to jak liczyć pochodą od f trygonometrycznej(zakres liceum matura rozszerzona)
26 mar 21:56
Jack: hmm, a moznaby jakis przyklad?
26 mar 21:59
Jack: bo raczej robi sie tak samo 1. pochodna 2. przyrownanie do zera 3. odczytujesz przedzialy monot.
26 mar 22:01
daleo: na przykład sin2x w przedziale (0,π)
26 mar 22:11
daleo: jak bedzie wyglądała pochodna z takiej funkcji bo nie mam pojęcia
26 mar 22:11
Jack: np. jak sam podales f(x) = sin2x skoro jest 2x to pochodna zlozona... f'(x) = cos 2x* (2x)' = 2cos(2x) rośnie w przedziale f'(x) > 0 2cos(2x) >0 cos(2x) > 0 maleje w przedziale f'(x) < 0 2cos(2x) <0 cos(2x) < 0 to juz chyba wiesz jak sie robi? moze chcesz informacji jak sie robi pochodna zlozona?
26 mar 22:20
Jack: dobra, tak czy siak napisze... mamy wzory na rozne pochodne np. pochodna z 2x+1 = 2 a teraz jakaby byla pochodna z (2x+1)2 ? oczywiscie mozna to rozpisac, i to zazwyczaj sie oplaca, ale czasami nie, jesli badamy ekstrema i nie jest to zaden ulamek... więc rozpatrujemy 2 czesci −> zewnetrzna i wewnetrzna na zewnatrz jest 2 wiec jak mamy (2x+1)2 to nasze zewnetrzne jest 2, a ze wzoru (x2)' = 2x wiemy ze to bedzie na pewno 2(2x+1), bo dwojke wedruje naprzod. Oczywiscie nie jest to jeszcze koniec,bo zostala nam czesc wewnetrzna, czyli 2x+1 z tego tez powinnismy zrobic pochodna, czyli (2x+1)' = 2 teraz mnozymy pochodna wewnetrzna i zewnetrzna czyli 2(2x+1) * 2 = 4(2x+1) Czyli ogolnie pochodna z (2x+1)2 wyglada tak: (2x+1)' * (2)' <−−oczywiscie ten zapis jest bledny matematycznie, ale chce tylko wytlumaczyc jak to sie robi... wezmy teraz drugi przyklad − cos z pierwiastkiem
 1 
wiemy ze pochodna x =

2x 
wiec np. ile wynosi pochodna z 2x rozklada sie to na czesc wewnetrzna 2x, oraz zewnetrzna pierwiastek inaczej mozna powiedziec ze jak mamy wzor na x to tym naszym iksem w srodku jest teraz 2x... ale mniejsza oto.
 1 
wiec pochodna zewnetrzna to jest

a pochodna wewnetrzna (2x)' = 2
 22x 
wiec naszym wynikiem pochodnej jest
 1 2 1 
2 *

=

=

22x 22x 2x 
teraz jakas funkcja trygonometryczna...np. cos 3x pochodna z cos x = − sinus x wiec nasza zewnetrzna cos(3x) = − sin(3x) natomiast wewnetrzna (3x)' = 3 wiec wynikiem jest 3*(− sin(3x)) = − 3sin(3x)
26 mar 22:41
Jack: mam nadzieje ze ktokolwiek to przeczyta, bo nie lubie pisac na marneemotka
26 mar 22:46
Kasia niezdara: ja przeczytalam a tu nic nie ginie mr Jackemotka
26 mar 23:00
daleo: Przepraszam świąteczny sen mnie zmorzył tak dziękuję za wyjaśnienie
26 mar 23:14