Funkcja wymierna
Łysy: Dla jakich wartości parametru m równanie |3−6/(x−2)|=m ma dwa różne pierwiastki dodatnie?
Zrobiłem to zadanie rysując wykres funkcji i przesuwając go o odpowiednią wartość parametru m,
ale jestem ciekawy jak można by to rozwiązać algebraicznie. Ma ktoś pomysł na to zadanie?
26 mar 21:43
Godzio:
m > 0
| | 6 | | 6 | |
3 − |
| = m lub 3 − |
| = − m |
| | x − 2 | | x − 2 | |
3x − 6 − 6 = mx − 2m lub 3x − 6 − 6 = − mx + 2m
3x − mx = 12 − 2m lub 3x + mx = 12 + 2m
x(3 − m) = 12 − 2m lub x(3 + m) = 12 + 2m
| | 12 − 2m | | 12 + 2m | |
x = |
| lub x = |
| i m ≠ −3 i m ≠ 3 |
| | 3 − m | | 3 + m | |
| 12 − 2m | | 12 + 2m | |
| > 0 i |
| > 0 |
| 3 − m | | 3 + m | |
| | 12 − 2m | | 12 + 2m | |
i |
| ≠ |
| |
| | 3 − m | | 3 + m | |
Biorąc część wspólną wszystkich warunków powinno wyjść.
26 mar 21:49