#workout
PrzyszlyMakler: Witam. Mam pytanie.
Zrobiłem to zadanie licząc CD twierdzeniem cosiunów [bo trójkąt równoboczny] i wszystko fajnie
| | 2x | |
wyszło mi CD √19x, no i szczęśliwy liczę tangens DCA, bowiem to jest |
| , ale nie |
| | √19x | |
wychodzi. Ktoś wyjaśni dlaczego? Tangens mogę liczyć tylko dla kąta prostego, czy co?
26 mar 21:37
26 mar 21:37
Metis: lol
26 mar 21:48
PrzyszlyMakler: co, lol? XD
26 mar 21:49
Eta:

Proponuję prostszy sposób
to
| | tg60o−tgβ | | | | 7 | |
tgα=tg(60o−β)= |
| = |
| | * |
| |
| | 1+tg60o*tgβ | | | | 7 | |
| | 7√3−3√3 | | 4√3 | | √3 | |
tgα= |
| = |
| = |
| |
| | 7+9 | | 16 | | 4 | |
26 mar 21:53
PrzyszlyMakler: Eto, a wyjaśnisz mi dlaczego nie można, jak ja próbowałem?
26 mar 21:56
Eta:
Czas na maturze "droższy od pieniędzy"

To co podał
Jakub zajmuje caaaaaaaa......łą stronę
Widzisz moje rozwiązanie? szast−prast (z komentarzem góra 5 min.
26 mar 21:59
Eta:
Trójkąt ADC nie jest prostokątny
nie możesz tak wyznaczać tangensa .... to błędne rozumowanie
26 mar 22:01
PrzyszlyMakler: Myślę, że trzeba mieć 3 kilogramy obycia, aby wpaść na Twoje rozwiązanie.

Mi chodzi,
| | 2x | |
dlaczego nie można zrobić po prostu |
| ? |
| | √19x | |
26 mar 22:02
PrzyszlyMakler: Aaa. Tak myślałem. To tangensy można tylko w prostokątnych liczyć. Smutne.. XD
26 mar 22:02
Jack: zeby wymyslic to co Eta napisala −> 30min

szybciej zrobisz "na okolo"
26 mar 22:02
Eta:

26 mar 22:03
PrzyszlyMakler: A skąd Eto wiesz, że DBE ma 30 stopni?
26 mar 22:04
PrzyszlyMakler: BDE*
26 mar 22:05
Metis: 6x i 3x − wskazówka
26 mar 22:05
Eta:

jeżeli w trójkącie prostokątnym jeden z kątów ma miarę 60
o
to drugi kąt ostry ma miarę .................... ( gimnazjaliści to wiedzą

Chodziłeś do gimnazjum?
26 mar 22:06
PrzyszlyMakler: Od czasu do czasu ; ). Wolę rozwiązanie Kuby, Twoje jest zbyt sprytne na maturę. XD Choć,
dziękuję ; )
26 mar 22:09
PrzyszlyMakler: Eto, a chciałąbyś, mi wytłumaczyć, dlaczego można liczyć sinusy i kosinusy w kątach NIE
PROSTYCH, a tangensów już nie? <myśli>
26 mar 22:10
26 mar 22:15
wmboczek: Rozwiązanie @Eta urokliwe, ale jeszcze prościej jest poprowadzić wysokość ADC
27 mar 08:57
Eta:

@
wmboczek ...jasne ,że prościej
27 mar 13:21