obliczyc miare katow
xxxx:

∡adc=β
∡abc=α
Wiadomo za |AB|=|AD|=4 i |DC|=2
√2
oblicz miare katow α iβ
na poczatek wiem ze te katy maja miec razem 180 st
26 mar 20:55
5-latek : A dlaczego twierdzisz ze maja mieć razem te kąty 180 stopni ?
Z czego to wynika ?
26 mar 21:04
xxxx: jezeli w okrag jest wpisany czworokat to suma miar przeciwleglych katow wewnetrznych jest rowna
180 st
taka zaleznosc znalazlam we wzorach
26 mar 21:08
zef:
Zauważ że db przechodzi przez środek okręgu to jest bardzo ważne i masz małą podpowiedź
26 mar 21:09
xxxx: tak wiec trojkat BDA jest rownoramienny
26 mar 21:10
zef: No nie zbyt

Jesli db przechodzi przez s to kąt ∡BAD=90
o
26 mar 21:11
5-latek : A ile wynosi miara kąta np. adb ?
26 mar 21:13
xxxx: czyli tamte pozostale 2 maja po 45
26 mar 21:13
5-latek : zef ab=ad i jest on równoramienny
26 mar 21:14
zef:

BAC=90
o
i uważasz że ∡ABC=∡BCA ?
26 mar 21:17
xxxx: 0,5db = 2√2?
26 mar 21:19
xxxx: zef ale spojrz |AB|=|AD|=4
26 mar 21:20
zef: Chyba powinienem dokładnie czytać treści zadań

Macie racje.
26 mar 21:21
xxxx: macie moze jeszcze jakies pomysly?
26 mar 21:26
Eta:

R=2
√2 i |CD|=|OC|=|OD|=R=2
√2 ⇒ ΔOCD jest równoboczny
to: ...........................................................
β=105
o ,
α=75
o
26 mar 21:28
xxxx: Dzieki, ratujesz mnie
26 mar 21:29
Eta:
A kto Cię uratuje na maturze w maju ?
26 mar 21:30
Metis: Wiem kto mnie uratuje
26 mar 21:34
xxxx: dlatego siedze i licze kilkanascie zadan dziennie, a tego co nierozumiem to sie pytam istaram
dojsc jak najdalej z zadaniem ;>
26 mar 21:34
5-latek : trojkat dcb będzie trójkątem prostokątnym bo kąt Bcd jest katem postym jkao katem wpisamym
opartym na średnicy
Wobec tego kat bdc oblicz z zaleznosci
wobec tego ∡adc= ∡adb+∡bdc
dalej już chyba wiesz co robic ?
26 mar 21:34
Eta:
@
Metisa
26 mar 21:36