liczba odwrotna
xxxx: jak obliczyc liczbe odwrotna do
√7+4√3?
| | 1 | |
wiem ze liczba odwrotna to |
| ale nic mi nie wychodzi |
| | a | |
26 mar 20:23
Jack: √7+4√3 = ?
rozpisz tak aby
a2+b2 = 7
ab = 2√3
26 mar 20:23
Jack: 7+4√3 = a2 + 2ab + b2
szukamy takich liczb, aby
a2+b2 = 7
2ab = 2√3
wezmy np. niech a = 2, b= √3
wtedy ab = 2√3
a2+b2 = 4 +3 = 7
zgadza sie, wiec
√7+4√3 = √(2+√3)2 = 2+√3
teraz zrob odwrotnosc
26 mar 20:27
xxxx: a= 2 lub −2
b= √3 lub − √3
26 mar 20:28
Mariusz:
(7+4√3)(7−4√3)=49−48=1
26 mar 20:28
xxxx: ja potrzebowalam dluzszej chwili i kartki papieru aby do tego dojsc, ale dzieki
26 mar 20:29
zombi: A dlaczego nie zrobić od razu?

Komplikujesz troche.
| 1 | |
| = usuwamy niewymierność = |
| √7+4√3 | |
| 1 | | √7−4√3 | | √7−4√3 | |
| * |
| = |
| = √7−4√3 koniec |
| √7+4√3 | | √7−4√3 | | 49−48 | |
26 mar 20:29
Jack: wole zapis bez pierwiastka ;x
26 mar 20:30
xxxx: to jest zadanie zamkniete i odpowiedzi nie pasuja
26 mar 20:31
xxxx: ale do odpowiedzi Jack'a jak najbardziej
26 mar 20:31
zombi: Bo trzeba przekształcić oczywiście. Ja nie miałem pojęcia, że chodzi o zamknięte, przepraszam
26 mar 20:32
xxxx: nie ma za co, tez mi tak napoczatku wychodzilo
26 mar 20:41
Janek191:
7 + 4
√3 = ( 2 +
√3)
2
więc
√7 + 4√3 =
√(2 + √3)2 = 2 +
√3
zatem liczba odwrotna jest równa
| 1 | | 2 − √3 | |
| lub |
| = 2 − √3 |
| 2 +√3 | | ( 2 + √3)*( 2 − √3) | |
27 mar 10:00
5-latek : Przeksztalcenie zombiego jest prawidłowe
Nie było wariantow odpowiedzi wiec każdy liczy jak chce
27 mar 11:17
Janek191:
Pozdrowienia dla 5 − latka.
27 mar 11:22