błagam o pomoc
Monika: Błagam o pomoc

Organizmy jednokomórkowe rozmnażają się przez podział komórki (z jednej komórki macierzystej w
wyniku podziału powstają dwie komórki potomne). jeżeli w chwili początkowej (t=0) istnieje m
organizmów jednokomórkowych, to w następnych chwilach t (t>0) liczbę organizmów y można
obliczyć, korzystając z wzoru y=m*2
t.
a)Obserwowana populacja bakterii licząca 10 organizmów podwaja swoja liczebność co 20 min.
oblicz ile bakterii będzie liczyła ta populacja po uplywie jednej godziny, a ile po upływie
jednej doby.
b)obserwowana uprawa drożdży o objętości 2 cm
3 podwaja swoja objętość co 30 min. oblicz
objętość uprawy drożdży po upływie jednej godziny oraz po upływie jednej doby.
1 sty 14:28
Monika: pomozcie plis
1 sty 20:13
123: Pomagam

Ile godzina ma minut? tutaj się kryje cała trudność tego zadania
1 sty 20:27
Monika: ale mi wychadza jakies kosmiczne liczby

no dobra wiec
a) y=10*2
3=80 <−− po godzinie
a po dobie? to ja mam obliczac od tych 80 czy znow moge od 10 ?
y=10*2
72=10*4722366482869645213696=47223664828696452136960
dobrze?
b)
y=2*2
2=8[cm
3] <−−− po godzienie
a po dobie?
y=2*2
48=2*281474976710656=562949953421312 [cm
3]
dobrze? prosze o sprawdzenie

1 sty 20:46
Monika: prosze o sprawdzenie
1 sty 22:03
max:
Tak , ok

nie ma potrzeby tego wyliczać
wystarczy podać:
a) po jednej dobie : y= 10*2
72
b) po jednej dobie: : y = 2*2
48= 2
49 cm
3
2 sty 00:03
Monika: dziekuje bardzo
2 sty 09:48