calka niewymierna
Madz: ∫ xdx / pierwiastek z (7x − 10 − x
2 )
robilam to metoda wspolczynnikow nieoznaczonych i dobrze wychodzi dopoki dochodze do tej calki
przy stalej. Jak sobie z nia radzic, tylko postacia kanoniczna? nie zawsze sie da
26 mar 19:23
kochanus_niepospolitus:
| | x | | x | | x | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = −∫ |
| dx = |
| | −x2+7x−10 | | −(x−5)(x−2) | | (5−x)(2−x) | |
| | 1 | |
= |
| *(2ln(2−x) − 5ln(5−x)) + C |
| | 3 | |
rozkład na ułamki proste
26 mar 20:03
kochanus_niepospolitus:
oczywiście ... tam w logatyrmach są wartości bezwzględne
26 mar 20:05
Madz: ale to jest pod pierwiastkiem !
26 mar 20:08
jc: A kiedy się nie da?
7x − 10 − x
2 = − (x−7/2)
2 + 49/4 − 10
= 9/4 − (x−7/2)
2 = (9/4)[1 − (2x/3 − 7/3)
2 ]
| | 4 | | x | |
Całka = |
| ∫ |
| dx |
| | 9 | | √ 1 − (2x/3 − 7/3)2 | |
Podstawiasz t = 2x/3 − 7/3, dt = (2/3) dx
| | t + 7/3 | | 7 | |
cd = ∫ |
| dt = − √1−t2 + |
| arcsin t |
| | √1 − t2 | | 2 | |
Popraw ewentualne błedy i masz wynik.
26 mar 20:08
Madz: dziekoweczka !
26 mar 20:15