granica
ida: Oblicz granice
Lim x−−−> −∞ (√x2+5x+1 − √x2+1)
26 mar 19:07
daleo: Skorzystaj z wzoru skróconego mnożenia i przemnóż licznik i mianownik przez to co masz tylko ze
znakiem "+"
26 mar 19:24
ida: Ach faktycznie, bylo cos takiego. Dzieki

A dlaczego nie mozna by tu wyciągnąć x przed ten nawias i w ten sposób liczyc?
26 mar 19:27
ida: A dobra, juz wiem,wychodzi symbol nieoznaczony
26 mar 19:31
g: Dla wygody zamieniam na granicę do plus nieskończoności i wyciągam x przed nawias:
=lim x→+∞ x(√1+(1−5x)/x2−√1+1/x2)
Korzystam z przybliżenia dla małych ε √1+ε ≈ 1+ ε/2
=lim x→+∞ x(1+(1−5x)/2x2 − (1 + 1/2x2)) = −5/2
26 mar 19:32