kamila: .Dana jest funkcja f (x)=( 2− a)x+ 8. Wyznacz parametr a tak, aby:
a. Miejscem zerowym funkcji f (x) była liczba x=4 .
b. Punkt A=(−3,− 1) należał do wykresu funkcji f (x) .
c. Funkcja była rosnąca (malejąca, stała ).
26 mar 16:37
Jerzy:
a) f(4) = 0 ... podstaw x = 4 i oblicz a
26 mar 16:38
zef: 0=(2−a)4+8
0=8−4a+8
4a=16
a=4
26 mar 16:39
zef: −1=(2−a)−3+8
−1=−6+3a+8
−1=3a+2
a=−1
26 mar 16:39
Jerzy:
b) f(−3) = −1 ... i jak wyżej
c) 2−a> 0 rosnąca
2−a < 0 malejaca
2−a = 0 stala
26 mar 16:39
zef: rosnąca
2−a>0
−a>−2
a<2
stała
a=2
malejąca
a>2
26 mar 16:40
zef: stała a=−2
malejąca a>−2
26 mar 16:40
zef: Co ja gadam, dobrze było
26 mar 16:41
kamila: dzieki
26 mar 16:41