zadanie
daniel: skontruowac ( podac przepis) endomorfizmu f : R[x]2 −−> R[x]2 tak by, ker f =lin{1−x} , im f
=lin{1+x,1+x2}. prosze o pomoc
26 mar 14:30
daniel: wie ktoss?
26 mar 15:04
jc: Gdzie dokuczają takimi zadaniami?
26 mar 15:49
daniel: agh
26 mar 15:53
daniel: probuje f(1−x) = 0 gdy wezme wielomian w(x) = ax2+bx+c ale wtedy wychodzi ze a=b=c=0...
26 mar 15:58
daniel: z warunku na im f wychodzi ze w(x)= ax2 +a + bx+b i wtedy wyjdzie po wylaczeniu a i b ze Imf f
= lin{1+x,1+x2} , ale nie bardzo wiem co dalej...
26 mar 15:59
26 mar 16:02
daniel: ale jak wezme jakis dowoly wektorek do jadra jako niezalezny z tym 1−x to nie wiem jak to dalej
rozpisac..
26 mar 16:03
jc: Czy chodzi o endomorfizm przestrzeni liniowych? Załóżmy, że tak.
Aby zdefiniować przekształcenie liniowe, wystarczy okreslić wartości przekształcenia
na elemntach bazy.
W naszym przypadku można wybrać bazę tak: 1−x, x, x2
f(1−x) = 0
f(x) = x (lub dowolny niezerowy wielomian st ≤ 2)
f(x2) = x2 (lub dowolny wielomian, który nie jest proporcjonalny do pierwszego wielomianu)
Tzn. można to zrobić na ∞ wiele sposobów. Zaproponowany sposób daje
f(ax2 +bx + c) = f(ax2 + (b+c)x + c(1−x) ) = a x2 + (b+c) x
Inny przykład
p(x) →p(0) + p'(x), p(x) = wielomian st ≤ 2
26 mar 19:15
daniel: kurcze, nie bardzo rozumiem... bo do wektorka 1−x dobierasz sobie inne z nim niezalezne i
bierzesz je z Im f? i np f(x)= x+1 , f(x2)=1+x2 ?
26 mar 20:07
jc: Nie zauwazyłem, że obraz jest dokładnie określony (a nie tylko 2−wymiarowy),
choć możliwe, że przypadkowo było dobrze.
No to przyjmij jako bazę: 1−x, 1+x, 1+x2
Przykładowe rozwiązanie:
f(1−x) = 0
f(1+x) = 1 + x
f(1+x2) = 1+ x2
Jak chcesz możesz przejść do bazy 1, x, x2.
x2 = (1+x2) + (1/2) (1+x) + (1/2) (1−x)
x = (1/2) (1+x) − (1/2) (1−x)
1 = (1/2) (1+x) + (1/2) (1−x)
26 mar 20:33
daniel: czyli: u = α f(1−x) + βf(1+x) + γf(1+x2) = β(1+x) + γ(1+x2)= γx2 + βx +β +γ − nasz przepis
tak?
26 mar 21:02