równania
tosia: rozwiaz nierównosc 12−x2≤x
26 mar 13:56
Jerzy:
⇔ − x2 − x + 12 ≤ 0 .... policz miejsca zerowe
26 mar 13:56
tosia: cos mi wychodzi zle
26 mar 13:58
Jerzy:
pokaż jak liczysz
26 mar 13:59
tosia: Δ= 1−4* (−1) + 12
Δ=4+12
Δ=16
czyli √Δ =4
x1=1−4/−2 = −3/2
x2=1+4/−2=−5/2
26 mar 14:05
Jerzy:
Δ = (−1)2 −4*(−1)*12 = ?
26 mar 14:06
tosia: tak tak, ale jka podniose do kwadratu to i tak na plus
26 mar 14:08
Jerzy:
ale potem jest iloczyn, a nie suma
26 mar 14:09
zef: Δ=49
26 mar 14:09
tosia: ojejku, ale mnie poniosło... chyba czas na przerwe bo za dużo zadan juz zrobiłam dzis i glupie
bledy
26 mar 14:10