matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
ja:
Podstawy trapezu równoramiennego mają dlugości 10 i 4 a ramiona są nachylone do dluzeszej podstawy pod kżątem 30 stopni. Długość ramienia tego trapezu wynosi?
26 mar 13:41
Jerzy:
d −szukane ramię
10−4
2
= cos30
0
d
26 mar 13:45
ja:
okej wychodzi 6
√
3
a w odpowiedziach mam 2
√
3
26 mar 13:47
ja:
i nie wiem gdzie robie blad
26 mar 13:48
Jerzy:
3
√
3
6
=
⇔ d =
= 2
√
3
d
2
√
3
26 mar 13:49
ja:
okej juz czaje, dzieki
26 mar 13:51