szeregi
znafca: x
Wyznaczyć szeregi potęgowe f'(x) oraz ∫ f(t)dt, jeżeli funkcja określona jest wzorem:
0
ktoś wyjaśni o co chodzi w tym zadaniu?
26 mar 12:45
znafca: Czy chodzi o coś takiego?
∞ ∞
f(x)=∑ (−x
3)
n=∑ (−1)
n*x
3n
n=0 n=0
∞
f'(x)=∑ (−1)
n *3n * x
3n−1
n=0
26 mar 13:04
jc: Chodzi o rozwinięcie w szereg potęgowy f'(x) oraz całki.
Rachunek łatwiej wykonać korzystając z twierdzenia o różniczkowaniu i całkowaniu szerewgu
potęgowego.
Jeśli f(x) = ∑ a
n x
n,
to
| | an | |
f'(x) = ∑ n an xn−1, ∫0x f(t) dt = ∑ |
| xn+1 |
| | n+1 | |
| | 1 | |
U nas f(x) = |
| = ∑n=0∞ (−1)n x3n |
| | 1+x3 | |
przy założeniu, że |x| < 1.
26 mar 13:10
Benny: Dla x=1 czemu nie działa?
26 mar 13:13
znafca:
x
∞ ∞
| | (−1)n | |
∫ (∑ (−1)n*t3n)dt=∑ |
| *x3n+1 |
| | 3n+1 | |
0 n=0 n=0
26 mar 13:24
jc: nafca Tak właśnie
Benny, dla x = 1 szereg geometryczny nie jest zbieżny
(chociaż szereg definiujący całkę akurat jest zbieżny, ale o tym twierdzenie nic nie mówi).
26 mar 14:01