f liniowa
Lola: wyznacz x
π x + π
2 ≥ 0
co zrobic z tym kwadratem przy π
w ogole moze tak byc ze y = ax + b i b jest podniesione do kwadratu? przeciez we wzorze ogolnym
b nie jest potegowane... moze mi to ktos wyjasnic?
1 sty 14:08
Lola: prosze o pomoc
1 sty 15:00
kaz: πx+π2≥0
x≥−π
1 sty 15:10
ciapol: Obliczyć granicę ciągów:
1. a
n= −5n
3 + 2n
2 − 4n +1
| | n7 + n − 2 | |
2. an= |
| |
| | 10n6 + 5 | |
Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku.
1 sty 15:22
Lola: jestem w LO i granicy ciągu jeszcze nie mialam

to zadanie dotyczy funkcji liniowej a nie
ciągów.
mam wyznaczyc te argumenty dla ktorych funkcja przyjmuje wartosci nieujemne czyli
π x + π
2 ≥ 0
i dalej tak wymyslilam :
obliczam miejsce zerowe:
π x + π
2 = 0 <dziele przez π >
0=πx + π
πx = −π
x= −1
czyli x∊( −1 ;
∞)
co myslicie?
1 sty 15:35
dongat:
π x + π2 ≥ 0
π x ≥ − π2 / : π
x ≥ − π
x ∊ < − π, ∞ )
1 sty 16:05
Lola: dziekuje

a to?
obl wspolrzedne punktu przeciecia wykresu π x + π
2 z wykresem x+π
1 sty 16:23
Lola:
1 sty 16:59
Lola:
1 sty 18:56
kaz: πx+π2=x+π
x=−π
1 sty 19:32
Lola: wszystko po kolei?

dzieki za rozwiazanie ale jak to zrobiles? ja probowalam na rozne sposoby
i nic mi ni wychodzi.
1 sty 19:39
kaz: πx−x=π−π
2
x(π−1)=π−π
2
| | π−π2 | | π(π−1) | |
x= |
| =− |
| =−π |
| | π−1 | | π−1 | |
1 sty 19:44