zadanie
daniel: znalesc macierz odwzorowania w podanych bazach:
f: R[x]
2 −> R[x]
3 , (f(p))(x) = 3xp(−x) , B1=( x
2 +2x, 3x−1, x−5) , B2=(x
3 +x, x
3 −x ,x
2
+1,x
2 −1)
nie rozumiem tego warunku (f(p))(x)= 3xp(−x), czym jest p
![](emots/2/pytajnik.gif)
prosze o rozjasnienieee
26 mar 12:32
jc: f przekształca wielomiany 2 stopnia w wielomiany 3 stopnia.
Warunek, o który pytasz, mówi, że obrazem wielomianu p(x) = ax2 +b x + c
jest wielomian 3 x p(−x) = 3x (a (−x)2 + b (−x) + c) = 3 a x3 − 3 b x2 + 3 c x
Należy obrazy wielmianów bazowych B1 przedstawić jako kombinację
liniową wilomianów bazowych B2. Współczynniki utworzą macierz.
26 mar 13:19
daniel: czyli:
3x(−x2 −2x)= α(x3 +x) +β(x3 −x ) +γ(x2 +1) +δ(x2 −1)
3x(−3x −1 ) = a(...) + b(...) + c(...) +d(..) itd... ?
26 mar 13:48
jc: Tak właśnie
26 mar 13:52
daniel: dziekuje bardzoo
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
sluchaj a gdy mam z R[x]
2 do R[x]
1 i warunek to jest ze :
(f(p))(x)= ble ble ble ( jakis z pochodnymi ) ale mam ze w wybranych niestandardowych bazach
przestrzeni R[x]
2 i R[x]
1 to co to sa za bazy?
26 mar 13:56
daniel: jesli wgl to kminisz a widze ze kminisz to gdybys chcial pomoc w tych zagadnieniach ,
diagonalizacja macierzy , endomorfizmy izomorizmy, to mow !
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
nie za darmo !
26 mar 13:58
daniel: B1 ma byc baza o wektorach stopnia co najwyzej 2 a B2 o wektorach stopnia 1, to jest rzecz
jasna, ale jakie wymiary tych baz? bo nic nie jest podane o jaki wymiar chodzi
26 mar 14:09
jc: wymiar przestrzeni = liczba elementów bazy
B
1 składa się z 3 elementów = wymiar przestrzeni wielomianów stopnia co najwyżej drugiego.
B
2 składa się z 4 elementów = wymiar przestrzeni wielomianów stopnia co najwyżej trzeciego.
Oczywiście B
1, B
2 mogą nie być bazami − autor zadania mógł sie pomylić
lub mogła nastąpić pomyłka przy przepisywaniu.
x
2 + 2x, 3x−1, x−5 wyrażają się przez 1, x, x
2
Odwrotnie (mogą być błedy!)
| 3 | | 1 | |
1 = |
| (x−5) − |
| (3x −1) |
| 16 | | 16 | |
| 5 | | 1 | |
x = |
| (3x−1) − |
| (x−5) |
| 14 | | 14 | |
| 5 | | 1 | |
x2 = (x2+2x) − |
| (3x−1) + |
| (x−5) |
| 7 | | 7 | |
26 mar 15:48
daniel: ok ok teraz juz kapujee
26 mar 15:54