daddadada
Dyb: Jak narysować taki wykres?
f(x)=|x−2|−2|x+1| (najbardziej chodzi mi o tą −2 przed |x+1|)
26 mar 10:22
zef: rozbij to na przypadki i pózniej rysuj.
26 mar 10:23
26 mar 10:27
5-latek : A jeśli nie chcesz 2 przed wartoscia bezwzgledna to zauważ ze 2*|x+1|= |2x+2|
26 mar 10:31
Dyb: 1. x należy (−∞;−1)
f(x)=x+4
2. x należy <−1:2)
3.x należy <2:+∞)
f(x)=x−4
26 mar 10:35
Dyb: 2. x należy <−1:2) −−−> f(x)=−3x
I teraz to narysować?
26 mar 10:36
5-latek :

TO jest wykres tej funkcji
Nie napisales wzoru dla 2 przedzialu
26 mar 10:39
5-latek : A piosenki sobie posłuchaj
26 mar 10:41
Dyb: Już przesłuchałem dzięki
26 mar 10:41
Dyb: A jak określić liczbe rozwiązań równania f(x)=−2x+b w zależności od wartości parametru b?
26 mar 10:58
Jerzy:
przesuwasz prostą y = − 2x wzdłuż osi OY i patrzysz ile ma punktów wspólnych z wykresem
26 mar 11:05