prawdopodobienstwo
FrytkizKetchupem: 1.Na przystanek, co 4 minuty przyjezdza autobus A, co 6 autobus B. Momenty przyjazdow autobusow
są od siebie niezalezne. Obliczyć prawdopodobienstwo tego, że:
a)pierwszym autobusem, jaki nadjedzie bedzie A
b)w ciągu 2 minut przyjedzie jakiś autobus
2.Na 15 kartkach egzaminacyjnych są po 2 sposrod 30 roznych pytan. Student zna odpowiedzi na 25
pytan. Obliczyc prawdopodobienstwo zdania egzaminu, jesli wystarczy odpowiedziec na 2 pytania
z jednej kartki LUB na 1 z pierwszej kartki i na wskazane dodatkowe pytanie z nastepnej
kartki.
Bardzo proszę o pomoc, nie mogę sobie poradzić z tymi zadaniami, probowalem prawdopodobienstwem
klasycznym, myslalem nawet nad geometryznym.
26 mar 00:05
FrytkizKetchupem: ktoś ma jakiś pomysł albo chociaż podpowiedź?
26 mar 11:27
FrytkizKetchupem: up
26 mar 12:13
FrytkizKetchupem: up
26 mar 13:19
g: 1) Na osi czasu co 6 minut zaznacz B. W dowolnym miejscu zaznacz A i kilka A co 4 minuty.
Cykl powtarza się co 12 minut. Znajdź te momenty, dla których pierwszym przyjechanym będzie A
i policz ułamek czasu jaki te momenty zajmują na osi czasu. Mi wyszło, że w zależności od
początkowego ułożenia A ten ułamek wacha się od 6/12 do 10/12. Rozkład prawdopodobieństwa
położenia A względem B jest równomierny, a ułamek czasu zmienia się liniowo ze zmianą położenia
A, więc średnio będzie 8/12=3/4.
2) Po pierwsze uściślenie: zakładam, że jeśli nie zna odpowiedzi to nie odpowie, a nie na
przykład,
że będzie strzelał i na 50% trafi.
Prawdopodobieństwo odpowiedzi na 2 pytania z pierwszej kartki to P1=(25/30)*(24/29).
Prawdopodobieństwo drugiej sytuacji to P2=((25/30)*(5/29)+(5/30)*(25/29))*(24/29).
Te dwa zdarzenia są rozłączne, więc wynik P=P1+P2.
26 mar 14:00
FrytkizKetchupem: Dziękuję bardzo!
26 mar 14:24
FrytkizKetchupem: Chociaż z tego co widzę, odpowiedz do pierwszego zadania powinna wyjsc 3/5 i 2/3
26 mar 14:28
FrytkizKetchupem: Odpowiedz do drugiego zadania do 190/203, więc ta odpowiedz też niejako ma się do tego. Nie
rozumiem zbytnio toku myślenia w tym drugim zapisie
26 mar 14:34
g: W zadaniu 2) się pomyliłem, powinno być P2=((....))*(24/28) i wtedy wychodzi wynik 190/203.
Tok rozumowania dla drugiego przypadku jest taki: (zna odpowiedź na pierwsze i nie zna na
drugie
ALBO nie zna na pierwsze i zna na drugie) ORAZ zna odpowiedź na wylosowane inne pytanie.
Zadania 1.b) nie zauważyłem. Powinno być: 1/2 + 1/3 − 1/2 * 1/3 = 2/3 (czyli suma
prawdopodobieństw minus prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń).
W zadaniu 1.a) też się pomyliłem − 8/12 = 2/3 a nie 3/4. Nie jest to 3/5, ale wydaje mi się,
że moje rozwiązanie jest poprawne.
26 mar 17:05
FrytkizKetchupem: Wszystko ok, tylko dlaczego wskazane następne pytanie z innej kartki to
(5/30)*(25/29))*(24/29), a nie
24/28 −>zostały 24 pytania na ktore zna odpowiedz i 28 pytan lacznie?
26 mar 19:12