matura 2016
hegel: W trójkąt prostokątny o przyprostokatnych 15 i 20 wpisano okrąg. Oblicz długośćg odcinka
łączącego wierzchołek kąta prostego tego trójkąta z punktem wspólnym okręgu i
przeciwprostokatnej.
26 mar 00:00
Eta:
| | a+b−c | |
a=20, b=15 ,c=25 r= |
| =...=5 i |AD|=15 , |BD|=10 |
| | 2 | |
z tw. kosinusów w ΔCBD
d
2=20
2+15
2−2*20*15*cosα
d
2= 625−480 ⇒
d=√145
26 mar 00:50
Eta:
Poprawiam chochlika ..... z tw. kosinusów w Δ CAD
26 mar 00:57
zzzz: rozwiazalam zadanie innym sposobem ale otrzymałam inny wyniki chciałabym wiedzieć
czy jestem w stanie go użyć, skąd błędny wynik itp bo uważam że sposób ten jest szybszy
oczywiście jeżeli jest poprawny
zaczęłam od tw pitagorasa
stąd dowiedziałam się że przeciwprostokątna ma 25
a później wykorzystałam wzór dostępny w kartach odnośnie wysokości w trójkącie prostokątnym
hc =ab/c
także wynik końcowy równy jest 12
14 maj 13:13
Jolanta: Wyszłaś z założenia ,że odcinek którego szukasz jest wysokością A tak nie jest
14 maj 13:48
zzzz: dziekuje bardzo, pominęłam ten element juz wszystko jasne, jeszcze raz dziękuję
14 maj 14:45