25 mar 23:52
Mariusz:
Całkuj dwa razy drugi raz przez części różniczkując arcusa tangensa
26 mar 05:33
ola: y' = arctg x + C1
i całka z y' = x * arctg − arctg x + C2 i to wszystko, to już jest rozwiązanie?
26 mar 09:08
Jerzy:
Źle druga całka
26 mar 10:04
Mariusz:
Zgubiłaś x podczas całkowania przez części
poza tym trzeba jeszcze scałkować C1
26 mar 10:07
ola: a mógłbyś napisać, jak będzie wyglądać druga całka?
26 mar 14:15
ola: całka z arctg x: u = arctg v' = 1
| | 1 | |
czyli x*arctg − calka z |
| dx i nie wiem, w którym miejscu brakuje x? |
| | x2+1 | |
26 mar 14:20
Benny: | | 1 | | 2x | | 1 | |
∫arctgxdx=xarctgx− |
| ∫ |
| dx=xarctgx− |
| ln(x2+1)+C |
| | 2 | | 1+x2 | | 2 | |
26 mar 14:30
Jerzy:
| | x | | 1 | | 2x | |
∫arctgxdx = xarctgx − ∫ |
| dx = xarctgx − |
| ∫ |
| = ? |
| | x2+1 | | 2 | | x2+1 | |
26 mar 14:30
ola: a możesz rozpisać, co przyjąłeś za u a co za v, bo nie rozumiem, dlaczego tak zostało rozpisane
26 mar 14:46
Benny: | | 1 | |
∫arctgxdx=|u=arctgx, v'=1, u'= |
| , v=x|=... |
| | 1+x2 | |
26 mar 14:58
Jerzy:
∫u*v' = u*v − ∫u'*v
26 mar 15:08
ola: dziękuję za pomoc
26 mar 20:49