Eta:
Rozważamy przypadki :
I / w zapisie takiej liczby nie ma dwójki
x|| xxxP , P∊{0,4,6,8}
8*9*9*9*4=
23 328 takich liczb
|| / w zapisie takiej liczby jest jedna dwójka ( mamy trzy takie sytuacje)
1/ x||xxx2 ⇒ 8*9*9*9*1=
5 832
2/ 2||xxxP , P∊{0,4,6,8} ⇒ 1*9*9*9*4=
2 916
| | | |
3/ x||2xxP , P∊{0,4,6,8} ⇒ 8* | *9*9*4= 7 776 |
| | |
||| / występują dwie dwójki ( mamy cztery takie sytuacje)
1/ 2||xxx2 ⇒ 1*9*9*9*1=
729
| | | |
2/ 2||2xxP , P∊{0,4,6,8} ⇒ 1* | *9*9*4= 972 |
| | |
| | | |
3/ x||2xx2 ⇒ 8* | *9*9*1= 1 944 |
| | |
| | | |
4/ x||22xP , P∊{0,4,6,8} ⇒ 8* | *9*4= 864 |
| | |
R−m : 23 328+ 5 832+ 2 916 +7 776 +729 +972+1 944+864=
44 361 takich liczb