Funkcje wymierne. Wykonaj działania
ysiulec: Wychodzą mi dziwne wartości licznika (wielomian trzeciego stopnia), w liczniku trzy pierwiastki
w tym jeden drugiego stopnia.
Czy byłby ktoś tak miły poprowadzić za rękę?

Pozdrawiam
25 mar 23:09
Jerzy:
Zrób założenia i sprowadź do wspólnego mianownika
25 mar 23:14
Tadeusz:
| 8x−(2−x)(x+3) | |
| = |
| x(x−3)(x+3) | |
25 mar 23:20
ysiulec: Dziękuję
| | 9x−2 | |
Wynik wyszedł |
| |
| | x(x−3) | |
25 mar 23:31
ysiulec: I dziedzina oczywiście − R \ {0;3}
25 mar 23:31
jc: Rozkładasz mianowniki na czynniki. Dzięki temu będzie łatwiej napisać mniejszy
wspólny mianownik.
| 8 | | 2−x | | 8 | | 2−x | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| x2−9 | | x2−3x | | (x−3)(x+3) | | (x−3)x | |
Wyłączamy wspólny czynnik przed nawias (nie musisz, ale tak jest łatwiej).
| | 1 | | 8 | | 2−x | |
= |
| ( |
| − |
| ) |
| | x−3 | | x+3 | | x | |
Można nawet odwrócić znaki (ale nie trzeba), a potem wykonać działania
| | 1 | | 8 | | x−2 | | 1 | | 8 x + (x+3)(x−2) | |
= |
| ( |
| + |
| ) = |
| |
| |
| | x−3 | | x+3 | | x | | x−3 | | (x+3)x | |
| | 8 x + (x2+x−6) | | x2+9x−6 | |
= |
| = |
| |
| | (x−3)(x+3)x | | (x−3)(x+3)x | |
25 mar 23:31
jc: ysiulec Obawiam się, że Twój wynik jest błedny lub rozwiązujesz inne zadanie.
25 mar 23:39