wielomiany
xxxy: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których pierwiastkami równania
(x2−1)(x2−m2)=0
są cztery kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego
25 mar 23:00
5-latek : x
2−1=0 to x=1 lub x=−1
x
2−m
2=0 to x=−m lub x=m
mamy x
1=−1 x
2=1 x
3=−m x
4= m
Z własności tego ciągu
25 mar 23:09
5-latek : Myslalem nad tym i napisałem zle
25 mar 23:12
5-latek : Będzie tak
−m, −1, m ,1
albo −1, −m 1 m
25 mar 23:14
5-latek : Ajjj nie tak
przecież jeśli np. m=3 to −m=−3
będzie
−m,−1 , 1 m
25 mar 23:18
5-latek : Druga opcja
−1, −m , m 1
Teraz powinno być dobrze .
25 mar 23:20
5-latek : I teraz wlasnosc ciągu arytmetycznego
25 mar 23:22