trygonometria
Azul: Funkcja trygonometryczna
wyznacz zbiór wartości f−ji
f(x)=4sinx+cos2x
4sinx+cos2x−sin2x
4sinx+1−sin2x−sin2x
−2sin2x+4sinx+1
sinx=t, t∊<−1;1>
f(t)=−2t2+4t+1
i tu się trochę pogubiłam policzyłam p=1 q=3 potem zobaczyłam że q jest chyba niepotrzebne
ale ogólnie to za bardzo nie wiem co robić dalej próbowałam policzyć f(t) dla −1 i 1 i wyszło
mi 3 i −1
ktoś może mi pomóc co dalej?
25 mar 21:19
Janek191:

f(x) = − 2 sin
2 x +4 sin x + 1 , − 1≤ sin x ≤ 1
f(−1) = − 2 − 4*1 + 1 = − 5
f( 1) = − 2 + 4 + 1 = 3
ZW = < − 5 , 3 >
============
25 mar 21:26
Azul: o Dziękuje Janek191 czyli niepotrzebnie zamieniałam sinx na t
25 mar 21:31
Janek191:
Dobrze zrobiłaś, bo mój zapis nie jest do końca poprawny.
25 mar 21:34
Azul: racja teraz wychodzi mi dobrze tak jak robiłam 5 razy przeliczałam i 5 razy gubiłam − xD
25 mar 21:37
Mila:

f(x)=4sinx+cos2x⇔
f(x)=−2sin
2x+4sinx+1
sinx=t i |t|≤1
f(t)=−2t
2+4t+1 i t∊<−1,1> parabola skierowana w dół
największa wartość f(t) dla t=1
f(1)=−2+4+1=3
Najmniejsza dla x=−1
f(−1)=−2*(−1)
2−4+1=−5
Zw
f=<−5,3>
25 mar 21:56
Azul: zadanie mam już rozwiązane ale Twoja odp pomogła mi w drugim zadanku
25 mar 22:04